KIRJAA, SEURAA JA VÄHENNÄ RUOKAHÄVIKKIÄ HELPOSTI JA LUOTETTAVASTI

HävikkiValvoja-palvelun käyttäminen tuo lisäarvoa ravintolaketjun johdolle, keittiöhenkilökunnalle sekä ravintolan asiakkaille. Saatu tieto kannustaa ja ohjaa parempiin valintoihin ja sitä kautta hävikin pienentämiseen. Keittiöhenkilökunta on yleensä kiireistä ja rutiinien automatisointi on tervetullutta.

Ruokahävikki aiheuttaa ammattikeittiöille merkittäviä kustannuksia. Keittiötoiminnan kustannustehokkuutta voidaan parantaa seuraamalla, mistä syntyy suurimmat kustannukset, ja suorittaa kohdennettuja toimenpiteitä hävikin pienentämiseksi.

Tiedätkö sinä ravintolasi ruokahävikin määrän? Entä menetättekö vuodessa kymmeniä- vaiko satojatuhansia euroja hävikiksi?

Puolitetaan yhdessä ruokahävikin määrä

Ruokahävikin vähentämiselle on asetettu selkeät tavoitteet EU:n ja YK:n toimesta. Tavoitteena on puolittaa ruokahävikin määrä vuoteen 2030 mennessä. Tämä tavoite saavutetaan parhaiten kohdistamalla toimenpiteet sellaisen hävikin pienentämiseen, jolla on suurimmat ympäristövaikutukset. Kaikista yksinkertaisin keino vähentää ruoan ympäristö- ja talousvaikutuksia on ennaltaehkäistä ruokahävikin syntymistä.

HÄVIKKIVALVOJA APUNA RUOKAHÄVIKIN VÄHENTÄMISESSÄ

Toimenpiteiden kohdentamiseksi tarvitaan helppokäyttöiset, mutta tarkat työkalut. Vain tuntemalla, mistä oman keittiön ruokahävikki syntyy, voidaan tehdä juuri oikeita toimenpiteitä hävikin pienentämiseksi.

ioLiving HävikkiValvoja on helppokäyttöinen ja kokonaisvaltainen ratkaisu ruokahävikin reaaliaikaiseen seuraamiseen ammattikeittiöissä ja keittiöketjussa. Parhaimmat käytännöt voidaan levittää koko ketjun käyttöön. HävikkiValvojalla seurataan ruokahävikin kokonaismäärää (kg), hävikin arvoa (€) ja hiilijalanjälkeä (kgCO2e).

Yhdellä näkymällä voidaan seurata kokonaishävikkiä esim. ketjun kaikissa toimipisteissä. Näkymää voidaan lajitella syntyneen hävikin mukaan sekä tarkastella haluttuja ajanjaksoja.

Keittiön toimintaa verrataan graafisesti, jolloin nähdään:

 • Miksi hävikkiä syntyy?
 • Mitä hävikkiä syntyy?
 • Missä vaiheessa hävikkiä syntyy?
 • Hävikin määrä, arvo ja hiilijalanjälki?

ioLiving-ratkaisussa hävikin seurantaa voidaan tehdä usealla tavalla

Kuhunkin keittiöön valitaan soveltuvin kirjaustapa seuraavista vaihtoehdoista:

 • Hävikkitiedon kirjaus nettiselaimella
 • Hävikkitiedon käsin kirjaus mobiilisovelluksella
 • Hävikkitiedon kirjaus mobiilisovelluksella lukemalla paino langattomasti Älyvaaoista
 • Automaattinen painotiedon siirto jätesäiliöiden alla olevista Älyvaaoista

Tiedolla johtaminen ruokahävikin pienentämisessä

Ravintolaketjun pääkäyttäjä seuraa kaikkien ravintolaketjuun kuuluvien ravintoloiden hävikkiraportteja yhdellä näkymällä. Näin voidaan vertailla trendejä, havaita poikkeamia ja etsiä parhaita käytäntöjä hävikin pienentämiseksi koko ketjussa. Pääkäyttäjä johtaa ruokahävikin pienentämistä mm.:

 • hallinnoimalla yhteisten hävikkinimikkeiden listaa
 • varmistaa, että ruokahävikkikirjaukset on tehty sovitun mukaisesti
 • seuraa poikkeamien kokonaismäärää
 • seuraa korjaavien toimenpiteiden toteutumista
 • varmistaa ruokahävikin laskevan trendin kaikissa keittiöissä

Ruokahävikin kirjaus 5 sekunnissa

Keittiöhenkilökunta on yleensä kiireistä ja rutiinien automatisointi on tervetullutta. ioLiving Älyvaakaa käyttäen hävikkitietojen kirjaamiseen kuluu vain 5 sekuntia. Kerätty tieto on luotettavaa ja ajan tasalla, koska keittiöhenkilökunta tekee itse kirjaukset oikeissa olosuhteissa.

Kaksi tapaa käyttää Älyvaakaa:

1. Yksittäiset punnitukset

 • Hävikkierä asetetaan vaa’an päälle
 • Mittaustieto siirretään mobiilisovelluksella Hävikkitietokantaan

 

2. Jatkuva mittaustieto

 • Vaaka sijoitetaan jäteastian alle joko lattialle tai pöydälle
 • Mittaustieto siirtyy jatkuvasti suoraan palveluun

Tilastoa ruokahävikin määrästä

Ravintoloissa syntyy ruokahävikkiä niin keittiössä ruuan valmistuksen yhteydessä, arvioitaessa väärin ruuan menekkiä, kuin ruokailijoiden lautastähteenäkin. Tutkimusten mukaan keittiö- ja tarjoiluhävikin määrä on 13–22 % tuotetusta ruuasta. Lautastähteeksi päätyy noin 4–8 % riippuen ravintolatyypistä. Vain tietämällä, missä kohtaa hävikkiä syntyy, voidaan kohdentaa toimenpiteitä sen pienentämiseksi.

Suomalaisista jopa 1/3 käyttää päivittäin julkisia ravitsemuspalveluita. Koko Suomen ravintola-alan ruokahävikki on 75–85 miljoonaa kiloa vuodessa. Biojätteeseen päätyy syötäväksi tarkoitetusta ruuasta 1/5. Jos ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.

ioLiving HävikkiValvoja on apuna ruokahävikin pienentämisessä.

 

HävikkiValvoja valittiin Gastron Parhaat 2020 -tuotteeksi

HävikkiValvoja valittiin Gastron Parhaat 2020 -tuotteeksi!

Ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisten Gastro Helsingin 2020 kiinnostavimmat tuotteet on valittu. HävikkiValvoja on yksi Gastron Parhaista! Uutuudet tuovat helpotuksia keittiötyöskentelyyn, mahdollistavat ravintoloiden vastuullisuustoimia ja  ympäristönäkökulmia.

Lue lisää ajankohtaista osiosta

Älyvaaka ammattikeittiöiden ruokahävikin seurantaan

HävikkiValvoja auttaa selvittämään:

 • Miksi hävikkiä syntyy?
 • Mitä hävikkiä syntyy?
 • Missä vaiheessa hävikkiä syntyy?

HävikkiValvojalla seurataan:

 • ruokahävikin kokonaismäärää (kg),
 • hävikin arvoa (€) ja
 • hiilijalanjälkeä (kgCO2e).

Kaikista keräyspisteistä saatava hävikkitieto tallentuu suoraan samaan palveluun.

Keittiöiden omavavonta on helppoa ioLiving-ratkaisulla

ioLiving Älykäs Keittiö -ratkaisu

ioLiving Älykäs Keittiö on tarkoitettu ammattikeittiöiden digitaaliseen omavalvontaan. ioLivingin ratkaisulla toteutetaan omavalvonta helposti, luotettavasti ja reaaliaikaisesti.

Lue lisää digitaalisesta keittiön omavalvonnasta

Lue lisää ioLiving asiakaskertomuksia

Asiakaskokemuksia

Meillä on asiakkaina alojensa markkinajohtajia ja edelläkävijäyrityksiä kolmella mantereella. ioLiving palvelut soveltuvat usean eri toimialan tarpeisiin ja käyttötarkoituksiin.

Lue lisää asiakkaittemme kokemuksista

 

Metos ioLiving omavalvonta

Lisätiedot

Metos myy ioLivingin tuotteita ja palveluja ammattikeittiöille omalla markkina-alueellaan. Metos Oy on Euroopan johtava ammattikeittiölaitteiden valmistaja.

Metoksen verkkokauppa: ioLiving tuotteet ammattikeittiöiden omavalvontaan

Kysy lisää!

Haluatko tietää lisää ruokahävikin reaaliaikaisesta seuraamisesta ammattikeittiöissä? Jätä viesti, niin olemme sinuun yhteydessä.